Wat te doen bij slipgevaar?We zetten je alvast op weg met deze tips

Pas jij je rijstijl aan in de winter? Want wanneer regen en ijzel meer regel zijn dan uitzondering, is een slippertje verrassend snel gebeurd. Bestuurders die in dat geval weten wat te doen, en wat zeker niet, maken veel minder kans op een aanrijding. We zetten je alvast op weg met deze tips.

Een glijpartij met je wagen kan verschillende oorzaken hebben. Twee belangrijke aanleidingen om uit de bocht te gaan, zijn onderstuur en overstuur. Wanneer je met een te hoge snelheid een bocht aansnijdt, kan je te maken krijgen met onderstuur. De auto glijdt dan rechtdoor en vliegt uit de bocht. Overstuur betekent dat de achterkant van je wagen uitbreekt en je rond je as begint te draaien.

Slipgevaar

Het belangrijkste: niet remmen

Zodra je begint te slippen, komt het erop aan om snel en gecontroleerd te reageren. Hoe dan precies? Alvast niet door hevig op het rempedaal te duwen. Heel wat bestuurders hebben tijdens het slippen de reflex om meteen te remmen, maar daarmee verlies je nog meer controle over je voertuig. Zowel bij onderstuur als bij overstuur, moet je meteen gas lossen en het ontkoppelingspedaal indrukken. Rijd je met een automaat? Probeer ‘m dan nog snel in N te zetten. Als je een aanrijding niet meer kan vermijden, ga je wel best vol in de remmen, om de impact zo beperkt mogelijk te houden.

Tegensturen, of net niet?

En wat met je stuur? Welke richting je tijdens het glijden best uitstuurt, hangt af van de manier waarop je wagen aan het slippen ging. Zijn het de voorwielen die slippen, en ga je rechtdoor in de plaats van af te draaien? Stuur dan mee in de richting die je wagen uitgaat. Zodra de wielen hun grip terugvinden, kan je de wagen door de bocht sturen. Slippen je achterwielen en dreig je 180° rond te draaien? Stuur dan tegen om je wagen weer op het rechte pad te brengen.

Nat en glad? Pas je rijstijl aan

Wanneer de winterse weersomstandigheden de kans op een ongeval groter maken, is het jouw verantwoordelijkheid als bestuurder om je aan te passen. Dat doe je in de eerste plaats door meer afstand te houden tot je voorligger, zeker wanneer het regent. Maar ook een aangepaste snelheid is essentieel als je brokken wilt vermijden. In de meeste landen is het trouwens bij wet verplicht om snelheid te minderen bij hevige regenval. De kans op een glijpartij door aquaplaning, waarbij het water tussen de banden en het wegdek niet snel genoeg afgevoerd wordt, is immers veel groter bij hoge snelheid.

Niet alleen je rijstijl, maar ook je wagen zelf moet aangepast zijn aan de winterse omstandigheden. Bij je Opel dealer kan je terecht voor een complete Wintercheck die je wagen perfect op de kou voorbereidt. Neem contact op met een Opel dealer in je buurt.