Veel zon = meer kans op bandenpechZo leg je de risico’s aan banden!

bandenpech

Ik ga op reis en ik neem mee… goede banden! Betrouwbaar rubber is immers een belangrijke voorwaarde om zonder problemen op je vakantiebestemming aan te komen. Door de hitte neemt de kans op bandenpech toe, dus een grondige check voor je op reis vertrekt is een absolute noodzaak.

Voor je op reis vertrekt, zijn er heel wat zaken aan je wagen die je best nog even nakijkt. Een complete vakantiecheck werpt een kritische blik op belangrijke zaken zoals de airco, het peil van de verschillende vloeistoffen en de batterij. Maar ook de staat van je banden en de bandendruk kan je maar beter nakijken alvorens je naar de zon vertrekt.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat zowat de helft van de Belgen koers zet naar hun zomerse vakantiebestemming zonder de banden nog een keer na te (laten) kijken. Dat is tijdens de warme zomermaanden extra riskant, want de hitte heeft een negatief effect op de veiligheid van je banden. Wanneer je volgeladen wagen lange afstanden aflegt bij temperaturen die stevig de hoogte in gaan, worden de banden bijzonder warm. Hierdoor wordt het rubber zachter en stijgt de kans op bandenpech aanzienlijk.

Wanneer banden vervangen?

Wie vertrekt met banden die al slijtage vertonen, maakt het risico op pech nog wat groter. De standaard profieldiepte van nieuwe banden bedraagt 8 millimeter en de wettelijk verplichte minimumdiepte ligt op 1,6 millimeter. Om op zeker te spelen, raden we aan om je banden te vervangen zodra de diepte minder dan 3 millimeter is.

Ook de bandenspanning dient vlak voor je vertrek nog een keer gecheckt te worden. Te lage bandenspanning heeft een negatieve impact op het rijgedrag, maar het vergroot ook de kans op een klapband. En geef toe, er zijn leukere dingen tijdens je vakantie dan een band te staan vervangen langs een bloedhete Autoroute du Soleil. Reis jij trouwens nog met een volwaardig reservewiel aan boord? Meer en meer automobilisten kiezen er tegenwoordig voor alleen een klein ‘thuiskomertje’ mee te nemen of houden het uitsluitend bij een reparatiekit. Maar die kit is enkel geschikt voor kleine gaatjes in de band, dus je rekent er maar beter niet te veel op.

Wil je graag zeker zijn van een vlotte en veilige rit, zonder bandenproblemen? Maak dan een afspraak bij een Opel dealer in je buurt en kom nog even langs!